18 martie 2018

Maria Ben Manole


Foto Călimara cu Cerneală

E dimineață și caisele-și fac socotelile: două mergem la piață, tu, aia neagră și tu, aia gris, trei mergem să apărăm Constituția în locul Generalului Manole Ben Manole, iar eu am să trag o țigară babană că e rândul meu. Caisele plecară la program și atunci se sculă Generalul. Horcăi puțin, se-ntinse, aruncă cu perna după un motan de plastic care mieuna de zor la ceva. Deschise teveul la știri. Ba că o țeavă, ba că o crimă într-un dulap, ba că agricultorii mâncau, de foame, semințe de floare, și de-odată știrea că Madam Merkel a luat pentru a patra oară Cancelar în Germania. Asta era veste mare, care avea să-l scoată din anonimat. Își chemă cele trei fete mijlocii le el.

Fetelor, dacă mi-o aduceți pe madam Merkel s-o iau de nevastă, vă dau jumate din Obedeni, Bulbucata întreagă, Clejanii la fel și Neajlovul care curge între ele. Apoi, la nuntă, vă mărit cu trei generali americani care au în subordine Atlanticul, Pacificul și Colentina. Fetele plecară. Prima, Valentina Ben Manole o luă spre Bulgaria. Avea ea un iubit la Nessebar, pe care, din întâmplare îl chema Merkel, Merkel Stioanov. Făcură nuntă mare, mutară insula mai spre Tel Aviv că-i mai cald și începură să cultive lalele ca să taie Olanda din rădăcini.

A doua, Yoko Ben Manole, plecă după Ușeriu la Pol. Dar mergea atât de repede că-l depăși și se trezi singură în ditamai Siberia. A-nceput să strige: Merkel, Merkel. Niciun răspuns. Parcă odată, după trei zile, s-a auzit: Ya, ya, ce-i? Și Yoko îi zise ceva de Costinești, că adică să aducă Berlinul la Costinești, că uitase de ce-o rugase taică-său. Și bătu în clipa aia un vânt cumplit, că biata Yoko îngheță pentru totdeauna devenind mirajul marinarilor ruși.

Cea mai mică dintre fetele mijlocii ale generaluluii, Maria Ben Manole, își puse cea mai frumoasă rochie roșie din dulap, foto, se îmbrăcă cu ea și se duse în Centrul Vechi. Avea o întâlnire. Trecu pe lângă o masă la care niște oameni galbeni vorbeau galben despre politică. Între ei era unul gras cu pălărie albă. Omul zicea tare: Merkel în sus, Merkel în jos, v-am spus!!! Maria se supără. Nimeni n-avea voie s-o vorbească de rău pe viitoarea nevastă a lui Manole Ben Manole, taică-său. Așa că luă un pumnal și-i reteză gâtul omului. Șterse pumnalul cu rochia și se-ntoarse acasă. Unde era seară. Manole la teve. Pisica la cartofi. O creangă. Tramvaiul 21 pe Neajlov. O broscuță, da, o broscuță. Așa că se puse pe plâns.

D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: