31 mai 2017

RomânOAIA



Senzațional! În acest articol vei afla de ce oaia este imaginea care i se potrivește cel mai bine gurii de rai. Ai senzația că cineva își bate joc de tine și că te-ai trezit într-un film prost, deși tu ești o persoană cu inteligență peste medie, neinfluențabilă și rațională? Poate că ești, dar filmul ăsta a început cu mult înainte de nașterea ta și nu dă semne că s-ar termina prea curând.
S-a trezit un ministru să ne spună că oaia ni s-ar potrivi cel mai bine ca simbol național și ne-am apucat de miștouri, sugerând ca nu suntem de acord cu ideea luminăției sale. Păi e cea mai plauzibilă imagine care ne-ar putea reprezenta! Pentru că e aproape de român încă din negurile istoriei. Ne-a ținut de foame, de frig, de urât. A intrat în patrimoniul cultural sub formă de Miorița cea laie și bucălaie, iar acum o renegăm, ne lepădăm de ea, o luăm în bășcălie.
Pentru că noi toți cei creștini ortodocși și mergători la biserică suntem oile din turma Domnului de al cărui ciomag ascultăm de sute de ani și nu ieșim din rang, separați în sub-turme de bărbați cucernici și femei cu batic pe cap. Înainte de a fi spălați pe cap de comunism, am fost educați întru supușenie de Biserica noastră cea ortodoxă și fundamentalistă. Spune-i unui popor timp de câteva secole că e mielul lui Dumnezeu și vezi că se comportă ca o oaie bleagă. Pune-i copilului icoană în clasă și dă-i o învățătoare evlavioasă și-o să-l vezi cum îngroașă rândurile Coaliției pentru Familie.
Pentru că, dacă ciobănașul moldovean se războia ipotetic cu cel ungurean și cu cel vrâncean, urmașii lui nu se luptă nici măcar cu morile de vânt și se lasă conduși de niște mediocri, tot invocând zbiri și vremuri de mult apuse. Nu e de mirare că-și caută cu disperare modele de virtute fără pată și o morală care să-i călăuzească. Și le găsește în sfânta noastră credință și ale ei legi scrise și, mai ales, nescrise. Pe care le reinventează, dând cu copy-paste din cronici medievale. Ai remarcat paradoxul? Cu cât sunt mai dezbrăcate starletele după care li se scurg ochii la tv, cu cât le este mai vulgar limbajul și mai grobian comportamentul, cu atât mai mari sunt pretențiile de moralitate și puritate de la ceilalți. Fundamentalismul ortodox urcă pe noi culmi de civilizație de și progres cu ajutorul oilor care suntem. Spirit de turmă avem de dat la toată planeta. De ce nu l-am cocoța și pe stema țării?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: