24 mai 2011

Condica de datorii - 2

Ramasesem datoare cu poza unei parcari de biciclete mai deosebite. Iaca:



19 comentarii:

  1. La voi se dau amenzi? Spun asta ptr ca am un ziar (special pastrat ptr tine :P ) in care este un articol cu poza bineinteles, despre cum a inceput campania de primavara la amenzi ;) Cand o sa am timp o scanez si o pun pe blog...
    Amenzi date ptr biciclete legate aiurea- in alt loc decat cel amenajat- sau ptr biciclete abandonate etc....

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat costa parcarea pe ora acolo?

    RăspundețiȘtergere
  3. domnu'Nimeni: nu stiu care-i legea, abia o rup in suedeza si presa n-o urmaresc. abia astept sa ne spui cum e in Finlanda!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vlad: parcarea pentru biciclete e gratuita, pentru masini costa. mai sint si parcari gratuite, dar tre'sa le gasesti. noi avem noroc, avem una linga bloc.

    RăspundețiȘtergere
  5. JUCARIE!!!! FRECTIE LA PICIOR DE LEMN!!! S-o vezi p-aia din fata garii din Oxford; pacat ca n-am o poza.

    RăspundețiȘtergere
  6. Poi aia-s nebuni? Facura parcare plutitoare - ponton pt zero bani? No, vezi? Acolo taxele si impozitele se vad in ceva...

    RăspundețiȘtergere
  7. @Aida: "pentru masini costa".... spune-ne si cat costa parcarea auto (daca stii bineinteles), nu prea scriu eu pe blog (la mine) dar pot spune scurt: aici se arunca biciclete la greu (sunt atat de uituci renii astia ca isi cumpara cate 2-3 fara sa se mai uite in boxa de biciclete, iar la curatenia de toamna si primavara.... se arunca la greu)
    In schimb parcarea de masini.... la Helsinki e Jale, nu uit parcarea subterana pe 3 nivele de la Stockman unde este 9 euro ora de parcare!!! Preturile la suprafata difera in functie de zona dar sunt intre 3,5 si 12 euro.Sunt si zone gratuite dar cu limita de timp intre 30 min - 2 ore. Amenda ptr disc orar depasit sau parcare neplatita este cu siguranta 44 Euro (nevasta a luat 2... in fata blocului, asa ca stiu ;) )
    Parcarea de la bloc data de stat costa 16 euro lunar (cu priza curent) Garajele private costa mai mult, eu platesc 50 euro ptr garaj inchis -( colectiv, cam 50 masini, dar cu loc de spalat masina si apa calda non-stop, lucru care nu este de neglijat avand in vedere ca aici 1 spalat este 15 vara si 27 iarna)
    Bicicleta este folosita recreativ... aici transportul in comun functioneaza chiar foarte bine: cu orar afisat electronic... si autobuz, metrou sau tren sosit la timp (semn ca francezii "aia" de la JCD isi fac treaba ;)- totul e supravegheat Gps... si orice schimbare de orar datorita traficului etc este anuntata)
    Pretul biletului de autobuz este 2,5 euro pe ora dar poti folosi buss-metro-tren in intervalul stabilit. Asta ptr "turisti" sau cei ocazionali!!!
    Ca un "sistem nordic" ce este (sistem care protejeaza proprii semeni) ptr cei care au un socialnumber finlandez abonamentul lunar este de 43 euro. Abonament care implica calatorii nelimitate si indiferent de reteaua de transport... (ptr elevi, stundenti, pensionari 50% din cost este suportat de stat)

    RăspundețiȘtergere
  8. Aida.... scuze!!! acum am vazut cata "scrisoare" am postat! scuze din nou si... o rugaminte daca pot: nu imi mai spune "domn" te rog :P ;) e mai simplu Nimeni...
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nais si naspa totodata, Nimeni. Naspa ca o parcare costa atat dar nais cu mijloacele de transport in comun. 2,5/h nu e mult pentru o tara vestica. Daca sistemul de transport functioneaza asa cum zici (si nu ma indoiesc de asta), faci economii substantiale. In principiu nu mai ai nevoie de masina, care costa pe langa parcare rata la banca (sau amortizarea), carburant, revizii etc... Iar pentru o excursie din cand-in-cand nu-stiu-unde, poti simplu sa inchiriezi o masina...

    RăspundețiȘtergere
  10. @Vlad... "poti simplu sa inchiriezi o masina..." :)) ai "uitat" cumva ce spuneai de "preturi vestice" ;)) Masina tine de comoditatea personala nu este un lucru vital dar este importanta cand vrei sa economisesti timpin defavoarea rutelor intortocheate.
    In schimb referitor la pretul biletului te contrazic :P 2,5 este un pret destul de mare si ptr o tara vestica, exemplu comparativ dau Roma sau Milano unde un bilet costa 1 euro ptr 75 minute! in Germania era la fel dar cu ceva ani in urma.
    Ps: mi-am amintit preturi la inchirieri=)) ieri am inchiriat un MB Vito de la Ikeea ptr a duce ceva acasa: 1,5h = 29 euro (depasirea perioadei se taxeaza cu 18 eu-1\2h) La 100 km tariful sta asa: Vito= 69 eu; Sprinter= 79.... calculele de convenienta le faci singur ;))
    Economii: rate la banca m-a ferit Sfantul nu am ;) dar asigurarea iti pot spune cat costa la un Seat Cordoba 1.6 automata din 2006: 124 euro trimestrial (spun asta amintind "comparativ" Italia unde nu scapi sub 1600 eu- de anglia nici nu mai vorbesc)
    Revizii- acum o luna am facut revizia de 60 mii= 146 eu... cu ulei si toate filtrele schimbate
    Carburant ;)) fiind Rusia "aproape" (250 km) prefer sa "alimentez" la 90 centi+ ceva tigari decat sa o fac aici la pompa unde costa litrul de benzina 1.6 euro! Nici asta nu ar fi o mare problema avand in vedere ca masina consuma in medie 5,3\100 cu clima pornita.
    In schimb bicicletele..... sunt JALE!!!! -NU GASESTI BICICLETA SUB 300eu (decat in perioada de iarna la promotii, ptr una de 22` ptr baiat am dat 199,99... sic) Ultima faza hilara care am auzit-o la stiri a fost ca.... ptr bicicleta lor "nationala" JOPO... sunt liste de asteptare!!! si se asteapta minim 3 luni ptr a avea uratenia respectiva (un search pe google te lamureste :) )

    RăspundețiȘtergere
  11. biletul de autobuz e 18 coroane (fix 2 euro), daca il iei din autibuz, 14 daca ai abonament. vara (2 luni) e fara numar, daca ai JOJO special (asa se numeste abonamentul de autobuz), cica e valabil si pe trenuri in toata regiunea! amenzile pentru toate cele sint si ele mari, de aia nu vezi masini parcate aiurea sau fara ceasornicul de carton in parcarile limitate.
    asta cu masina e cu dus-intors. daca stai intr-un oras mare, nu prea ai nevoie de ea, in sensul ca te descurci. noi nu avem masina aici! sufar, dar asta e. noroc cu varu' din Suedia care ne-o mai imprumuta pe a lui pentru cumptaraturi. in tarile astea mari si late iti trebuie masina daca vrei sa te misti sau stai la tara si lucrezi la oras. daca stai pe loc, nu. la preturi nu sint atit de buna, stiu ca si aici e asigurarea mare, benzina tot peste un euro e (in jur de 1,20 si mai muult).

    RăspundețiȘtergere
  12. Pfff... ce bine ca ai dat si tu detalii Aida. Acuma sincer, unii cred ca e totul verde sau roz (depinde din ce parte privesc),
    Eu ma intorsesem la tine ptr ca imi verificam mailul si mi-am adus aminte cand spuneam ca nu esti la curent cu stirile din cauza limbii. Uite o sugestie daca iti este folositoare: "The Local" ziarul suedez online in varianta engleza. Sunt "abonat" la el din perioada tineretii (prin 2000) cand cautam chirie la Stocholm si nu aveam nici o opinie despre Suomi.
    Bine punctat faza cu cumparaturile... fara masina cam esti "ars"... trebuie sa faci zilnic , in cantitati mici si la preturi mai mari.
    1.20 benzina??? vb reclamei: ieftin dom`le ;))
    Uitasem sa ai mai mentionez lui Vlad o treaba de aici, tot legata de distantele mari (intradevar, foarte multi finlandezi prefera viata linistita pe marginea lacului... in mijlocul padurii si la 7 km de soseaua principala) Deci: aici statul deconteaza o anumita cota din naveta facuta cu masina personala (nu stiu exact cat ca nu a fost cazul la mine) dar stiu criteriile: daca deplasarea implica mai multe de 30 km de la locuinta personala pina la munca SAU daca deplasarea este facuta in in intervalul 22-7 dimineata (schimb de noapte cum ar veni.
    Si inca o chestie care cred ca am mai spus-o referitor la transportul copiilor catre scoala: daca distanta este peste 5 km (casa-scoala) copii au decontat integral TAXIUL! Adica dimineata vine taxi si iti ia copilul de la "poarta" iar seara... il aduce inapoi! Iar taximetristul preda bonul cursei catre primarie, tu nu platesti nimic.
    In schimb viata postasilor e jale... vara-iarna merg doar cu bicicleta fie zapada cat de mare sau imping la carucioare cu ziare si reclame la niste orare de iti vine sa iti iei campii....
    Ps: Contesa oare pe unde o fi?

    RăspundețiȘtergere
  13. Gabi: nu compar Malmö cu Oxford! oricum, in poza asta apare numai o parte din parcarea de biciclete de la gara. mai e un suspendata si mai sint si trotuarele pline de biciclete. pacat ca n-avem noroc prea mare la mersu'de 2 roti: o bicicleta furata si multe pneuri sparte. la citi bani dam pe ele, mai bine mergem cu autobuzul.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nimeni: Contesa cred ca locuiteste la Stockholm... o fi in vacanta:) e drept ca ea stie mai multe despre viata de aici. noi nu sintem imigranti, ci expati, asa ca nu ne "bucuram" decit de pretul maxim la cresa si plata la doctor, chiar si pentru copil. noroc cu varul din Suedia care ne mai vinde niste ponturi. si pentru ca se mira Vlad: lucrurile bune si frumoase se fac din impozitele de la cetatean, care sint cele mai mari din Europa.

    RăspundețiȘtergere
  15. Uita-ma aici. Sunt in Romania un pic acum. La subiect. Parcarea pt masina in fata blocului e intre 500-1000kr, medie sa zic, poate sunt mai scumpe sau mai ieftine. In Stlm nu trebuie neaparat masina sa poti sa supravietuiesti.Abonamentul pt autobuz, metrou si pendeltåg e de 690kr pe luna pt toate liniile. Pendeltågul este tren intercity care face legatura intre Sthlm si suburibii, sunt 3 astfel de trenuri. Frecventa trenurilor e de juma de ora dar la ore de vf. diminetile si serile se ajunge la 10 minute si chiar am vazut 5-7minute frecventa.:) Cand pendeltågul intra in Sthlm opreste in cartierele periferice, cele centrale si in final la gara centrala.Ca navetist poti avea viata usoara mai ales ca se pot face legaturi intre pendeltåg si metrou sau autobuz depinde unde vrei sa ajungi. Pt Stlhm este o taxe de congestie de trafic. S-a delimitata o zona( centrul +alte cartiere centrale, artere de shopping, restaurante barurile etc)pt care se plateste o taxa de intrare si iesire. Deci, exista niste scannere care iti scaneaza nr de inmatriculare (numai cele suedeze platesc) si la final de luna primesti factura. Taxe e de 10,20,30 kr si pt o masina pe zi poti ajunge la 60kr maxim. Pt ca se plateste de cate ori se intra si se iese din perimetru, iar maximul pt o zi de masina e de 60kr. Nu cred ca se aplica si in cszul tunelelor. Sthlm e impanzit de tunele, mici autostrazi de la 4 benzi pe sens pana la 2 benzi pe sens de cele mai multe ori. Astfel dintr-o suburbie estica inafara perimetrului poti ajunge tot inafara perimetrului dar pe cealalata parte, in vest. Daca trbuie tranversata zona cu princina, se poate ocoli usor, si nu mai platesti. Ocolul inseamna vreo 10 minute in plus.
    Bicicletismule foarte respectata aici. In perimetrul de care am vorbit, unde desi sunt masine(putine la numar, e mai mult pietonal), iarna folosesc bicicletele pe vant si ger. Tind sa cred ca e vorba de cei ce locuiesc in zona.

    RăspundețiȘtergere
  16. Aida, imi amintesc ca ziceai ca nu ai contact chiar si virtual cu diaspora romaneasca din Suedia. Iti recomand
    www.suedia.se
    www.desprecopii.ro la domeniul ''diaspora'' din forum
    www.suediainfo.freediscussions.net
    www.thelocal.se tare bun.

    RăspundețiȘtergere
  17. countess: trevlig semestern i Rumänien:) nu stiu daca am scris corect. merci pt info, pe suedia.se il am deja in google reader, pe the local mi l-a recomandat si Nimeni (care m-a rugat sa nu-l mai domnesc atita:p). Malmo nu e prea mare, dar e intesat de autobuze locale si regionale, plus trenuri - sint 3 statii in oras. nu cred sa se plateasca taxa in centru (ne-ar fi spus el varu'din Suedia).
    by the way, miine aterizam la Stockholm pentru 2 zile, sper sa fie vreme buna de plimbare.

    RăspundețiȘtergere
  18. raiul pe pamant pentru tigani...:)))) ei au parcari pentru biciclete si noi n-avem nici macar pentru masini.... super tare! bravo lor!

    RăspundețiȘtergere
  19. Johnny: poate ar trebui sa mai renuntam la masini si atunci n-ar mai fi problema parcarilor. ar trebui sa cerem parcari pentru masini, poate ni se vor da:p

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: